Περτούλι
Το Περτούλι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, από τα ωραιότερα τουριστικά κέντρα της Θεσσαλίας. Χτισμένο σε πλαγιά, μέσα στα έλατα σε υψόμετρο 1.100, ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά περιμένει να σας κατακτήσει. Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει και να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια με τις πέτρινες στέγες, το χιονοδρομικό κέντρο και τα καταπράσινα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων.

Ελάτη
Η Ελάτη ή Τύρνα για τους ντόπιους, το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά, από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητάνε ξεκούραση και χαλάρωση αλλά και για όσους λατρεύουν τη φύση. Σε υψόμετρο 950 μέτρα και μόλις 34 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, στις πλαγιές του Κόζιακα και κτισμένη αμφιθεατρικά, περιβάλλεται από εκπληκτικής ομορφιάς ελατοδάσους προσφέροντάς σας γοητευτικές ευκαιρίες απόδρασης από την καθημερινότητα με δεκάδες διαδρομές μέσα στα δάση της περιοχής!
Η Ελάτη που προσφέρει άφθονο χιόνι τον χειμώνα και δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους πιο φημισμένους προορισμούς των Άλπεων!

Πύλη
Στην είσοδο ενός φυσικού περάσματος που δημιουργείται από την μια πλευρά από τον Κόζιακα και από τον Ίταμο από την άλλη συναντάμε την μικρή κωμόπολη, την Πύλη ή Πόρτα παλαιότερα, ονομασία που δικαιολογεί και τη θέση που είναι κτισμένη. Η Πύλη φημίζεται για το περίφημο τοξωτό γεφύρι του Πορταικού ποταμού καθώς και για τον ιερό ναό της Πόρτας Παναγίας.

Καλαμπάκα
Κτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων η Kαλαμπάκα μπορεί να καυχιέται για τα μοναδικά στον κόσμο θεόρατα γλυπτά της, τα Mετέωρα. Σμιλεμένα με τέχνη από τη θεία πνοή της φύσης, στεφανώνουν την πόλη, αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες με την ομορφιά τους. Όλοι ακολουθούν μαγνητισμένοι το δρόμο που οδηγεί στο “πέτρινο δάσος” των Μετεώρων. H Kαλαμπάκα κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Στην ίδια σχεδόν θέση βρισκόταν η αρχαία πόλη Aιγίνιον. Απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 38 από το Ξύλινο Χωριό.

Τρίκαλα
Ο επισκέπτης στην πόλη των Τρικάλων μπορεί να θαυμάσει και να ενθουσιαστεί με πολλές όμορφες γωνιές και σημεία. Με πρώτο και καλύτερο το Ληθαίο ποταμό, που κατά το μύθο αναφέρεται ως γιός της νύμφης Λήθης αλλά και ότι στις όχθες του γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Επίσης εκπληκτικής ομορφιάς η παλιά συνοικία Βαρούσι, ο περίφημος πεζόδρομος της Ασκληπιού και ο παλιός μύλος Ματσόπουλου που την περίοδο των Χριστουγέννων διοργανώνεται ο μύλος των ξωτικών. Η περιοχή – έχει συνδεθεί με σημαντικές μυθικές μορφές, όπως η Νύμφη Tρίκκη, προστάτιδα της υγείας, και ο φημισμένος Ασκληπιός. Η απόσταση από το Ξύλινο Χωρίο είναι 40 χιλιόμετρα

Χωριά Ασπροποτάμου
Τα έντεκα χωριά του Ασπροποτάμου Ανθούσα, Χαλίκι, Κρανιά, Μηλιά, Τζούρτζια, Καλλιρρόη, Στεφάνι, Γαρδίκι, Αθαμανία, χωριά πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου). O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές. Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι. Όπου και να βρεθεί κανείς στην Πίνδο περιβάλλεται από την ισχυρή Ελληνική παράδοση που κρατήθηκε ζωντανή και ατόφια από γενιά σε γενιά μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις του λαού, όπως από τα υπαίθρια πανηγύρια που πραγματοποιούνται στην μνήμη των αγίων στα εξωκλήσια των χωριών